Posted in Briose

Briose Cozonac – cele mai pufoase briose cu gust de sarbatoare

Asa cum v-am promis, continuam seria dulciurilor de Craciun, numai bune de pus pe masa de Craciun, cu aceste minunate briose. Briose speciale, as putea spune, ce ies din categoria brioselor clasice, dar extrem de pufoase si gustoase. Noua ne-au placut extrem de mult si cu siguranta voi reface reteta, cat de curand. Desi nu au mult zahar in compozitie (eu am scazut cantitatea fata de gramajul initial) ele sunt foarte dulci datorita umpluturii (curmale si rahat turcesc in cazul meu).

Se topesc in gura si au gustul umpluturii de cozonac. Este la alegerea vostra ce combinatie doriti sa puneti in ele (curmale, stafide, rahat, nuci, fructe confiate, migdale etc) cu conditia sa respectati gramajul de umplutura. Eu am ales curmale, rahat turces si nuci. Sunt singura din familie care adora stafidele, asa ca majoritatea castiga si am ales rahatul turcesc, in loc de mai sus mentionatele. Din reteta prezentata ies aproximativ 12 briose, in functie de formele pe care le aveti. Mie mi-au iesit 11, deoarece am avut forme cu decor de Craciun, putin mai mari.

Ingrediente

  • 250 g unt moale
  • un praf de sare
  • 100 g zahar brun
  • 2 pachetele zahar vanilat
  • 3 oua
  • 250 g faina
  • 10 g praf de copt
  • 1 lingurita scortisoara
  • o esenta de rom
  • o lingurita extract de vanilie (sau o esenta de vanilie)
  • o lingurita coaja de lamaie
  • o lingurita coaja de portocale
  • 150 g rahat turcesc taiat bucatele mici
  • 100 g curmale uscate
  • 70 g nuci maruntite
  • 20-30 grame zahar pudra pentru decorat

Pasii de preparare

  • Se bat cu telul unui mixer 200 g din untul moale, sarea, zaharul brun si cel vanilat, astfel incat sa rezulte o masa cremoasa.
  • Se inglobeaza treptat ouale, unul cate unul, apoi se incorporeaza un mix de faina, praf de copt si condimentele (scortisoara, esenta de rom, extractul de vanilie, coajile de lamaie si portocala), alternativ cu laptele.
  • Opriti mixerul daca este necesar si strangeti de pe marginile bolului aluatul, pentru o mai buna incorporare.
  • Dupa ce s-au incorporat ingredientele mai amestecati o data bine, cu o spatula. Aluatul rezultat va fi lipicios si moale.
  • Se taie smochinele in bucatele mici, rahatul turcesc de asemenea si nucile se maruntesc. Se adauga toate peste aluat si se amesteca bine.
  • Se preincalzeste cuptorul la 175 grade.
  • Se imparte alatul egal in cele 12 forme de briose tapetate cu foi de hartie (daca forma este din silicon, tapetarea este optionala), de preferat cu o cupa de inghetata, sau cu 2 lingurite mici.
  • Se dau in cuptorul preincalzit pentru 25-30 minute, pana trec testul scobitorii.
  • Cand sunt gata si le scoatem din cuptor, le ungem repede cu cele 50 g unt ramas. Acesta trebuie topit in prealabil. Se pudreaza apoi cu zaharul pudra.

Aceste briose sunt foarte pufoase, gustoase si se mentim foarte bine pana la 5 zile in caserola inchisa ermetic. Pot fi tinute si in frigider, daca preferati asa.

Tips: Daca doriti sa scadeti cantiatatea de zahar consumat, puteti folosi orice alt indulcitor care inlocuieste zaharul in proportie de 1:1. Eu folosesc, de regula, Green Sugar. De asemenea, puteti elimina de tot pudrarea cu zahar pudra sau il puteti inlocui si pe acesta cu o varianta mai sanatoasa. Eu am folosit de aceasta data zahar pudra de la Green Sugar.

Reteta este o adaptare a unei retete dintr-o carte de la Lidl, cu dulciuri de Craciun. Este varianta imbunatatita, va sigur!

Va invit sa incercati reteta, sa imi spuneti daca v-a placut si sa dati like si share pentru a afla si altii despre ea!

Cu multa bucurie in farfurie,

A voastra Criss!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *