Retete

Posted in Briose

Briose cu mar si crumble

Astazi am avut cateva mere extra pe care am vrut neaparat sa le integrez intr-un desert. Am stat si m-am gandit ce sa fac cu ele si apoi mi-a venit ideea sa fac o reteta de briose, deoarece fetitei mele ii plac briosele. Si asa cum am banuit i-au placut si acestea. Au iesit niste pufosenii de briose, cu bucatele de mar si gust minunat de scortisoara.

Inainte de a incepe trebuie sa precizez, pentru cei ce nu stiu, crumble se refera la acel aluat faramicios, niste “firmituri” pe care le vom adauga deasupra brioselor. Acestea fiind spuse, sa trecem la treaba.

Ingrediente

Pentru crumble

  • 83 grame faina
  • 40 grame zahar brun
  • 40 grame zahar alb
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 60 grame unt rece, taiat cubulete

Pentru briose

  • 210 grame faina + 2 linguri de faina extra
  • 10 g praf de copt (un pliculet)
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita scortisoara
  • 135 grame zahar brun
  • 2 oua
  • 240 ml lapte
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 85 grame unt topit
  • 3 mere golden curatate si taiate cubulete mici

Pasii de preparare

  • Prima data pregatim crumble-ul. Punem faina, zaharul, sarea si scortisoara intr-un choper. Amestecam o data sau de doua ori pentru a omogeniza. Adaugam untul rece si amestecam totul de 2 – 3 ori. Dupa amestecam cu mana pentru a crea firmiturile. Daca nu aveti choper puteti amesteca untul cu amestecul de faina cu buricele degetelor pana creati aluatul faramicios. Il dam deoparte.
  • Intr-un bol mai mic amestecam faina cu praful de copt, sarea si scortisoara.
  • Intr-un bol mai mare amestecam pana la omogenizare cele 2 oua, cu laptele, zaharul, esenta de vanilie si untul topit.
  • Adaugam amestecul de faina peste amestecul lichid in 2 transe (jumatate cu jumatate), dar doar pana la omognizare. Nu amestecam prea mult, deoarece acest lucru le pastreaza pufosenia.
  • Pregatim cele 3 mere. Le curatam, le taiem cubulete mici si le amestecam cu cele 2 linguri de faina.
  • Adaugam merele in aluatul de briose. Amestecam pana la omogenizare, ca toate merele sa fie acoperite de aluat.
  • Incalzim cuptorul la 210 grade Celsius.
  • Pregatim tavile de briose. Ungem cu unt/ulei sau punem foi de briose. Umplem fiecare briosa cu aluat 3 sferturi. Adaugam crumble peste fiecare briosa. Dam la cuptor si coacem 15 minute.
  • Scoatem tava din cuptor si lasam briosele in tava pana se racesc.

Mie mi-au iesit 17 briose din aluatul rezultat. Mirosul din casa a fost extraordinar si gustul divin. Briosele sunt super pufoase si sunt extrem de bune simple, dar daca doriti le puteti face o crema din crema de branza, zahar pudra si putina scortisoara (geniala!): 200 grame crema de branza + 100 grame zahar pudra + 1 lingurita scortisoara.

Sper sa incercati reteta, sa va placa si sa spuneti si altora despre ea! Pofta buna!

Cu multa bucurie in farfurie,

A voastra Criss!

Posted in Mancaruri diverse, Prajituri diverse

Macaroane cu Branza La Cuptor

Aceasta reteta de macaroane cu branza imi aduce aminte de copilarie. O stiu de cand eram mica si reusesc sa ii dau acelasi gust al copilariei.

Macaroanele mele cu branza sunt putin dulci si la cuptor. Am auzit vorbindu-se de aceasta reteta si sub numele de budinca sau de variante in care macaroanele nu mai ajung la cuptor si doar se adauga branza si zahar peste ele. Eu nu am incercat alte variante deoarece sunt fidela acesteia. Sunt usor de facut si, desi eu le faceam de obicei dupa ochi, am notat gramajele pentru a impartasi reteta cu voi.

Secretul as spune ca este numarul ridicat de oua, iar compozitia trebuie sa fie mai lichida pentru a nu fi uscata la final.

Ingrediente

  • 1 pachet de macaroane de 500 g
  • 8 oua mari
  • 400g telemea
  • 450g branza proaspata de vaci
  • 500g smantana 30%-35% grasime
  • 200g unt 80%-82% grasime, la temperatura camerei
  • 4 linguri de zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • O esenta de rom si una de vanilie

Pasii de preparare

  • Se fierb macaroanele conform instructiunilor de pe ambalaj.
  • Cat timp se fierb macaroanele pregatim compozitia. Se rade telemeaua si se amesteca cu branza de vaci.
  • Se adauga smantana si se amesteca.
  • Adaugam ouale si amestecam.
  • Adaugam zaharul (puteti pune si mai mult de 4 linguri de zahar, daca le doriti mai dulci), zaharul vanilat si esentele.
  • La final adaugam untul cubulete si amestecam bine pentru a se omogeniza in restul compozitiei. Daca mai raman bucatele, se vor topi cand punem macaroanele fierbinti.
  • Adaugam macaroanele direct de pe foc (fierbinti), dupa ce le-am scurs de apa.
  • Ungeti cu unt o tava de cuptor. Eu am avut una de dimensiuni 34×22 cm, dar puteti folosi si o cratita de dimensiuni mai mari (minim 30cm pe diagonala).
  • Turnati compozitia in tava si lasati-o la cuptor, la 180 grade celsius (treapta medie pentru cuptoare pe gaz) aproximativ 1h sau pana se rumeneste bine deasupra.

Eu mananc macaroanele cu branza dupa ce s-au racit si direct reci din frigider. Sunt foarte gustoase, usor de facut si un desert care poate tine loc de masa, deoarece este foarte satios.

Sper sa incercati reteta, sa va placa si sa spuneti si altora despre ea! Pofta buna!

Cu multa bucurie in farfurie,

A voastra Criss!

Posted in Prajituri diverse

Foietaj cu Crema de Branza si Capsuni

O reteta delicioasa, rapida si care necesita putine ingrediente. Ingredientele principale: un aluat foietaj, o cutie de crema de branza si o mana de capsuni proaspete. Capsunile pot fi inlocuite fara probleme cu alte fructe de padure preferate: afine, mure, merisoare. Reteta este de origine americana, dar mi se pare asa usoara ca oricine, de oriunde o poate face :).

Din reteta prezentata mai jos va ies 6 bucati, dar eu am dublat-o, deoarece am avut 2 bucati de aluat foietaj. Dupa ce se racesc le puteti pastra pana la 3 zile intr-o caserola inchisa ermetic. Se pastreaza extrem de bine, nu se usuca si chiar se inmoaie putin pe parcurs.

Ca de obicei eu am inlocuit zaharul din reteta cu Green Sugar in proportie de 1:1. De asemenea nu va recomand sa folositi fructe congelate, deoarece vor fi mult prea moi pentru foietaj.

Ingrediente

  • un pachet de aluat foietaj congelat
  • 300 grame crema de branza
  • 3 linguri zahar alb
  • 1 lingurita extract de vanilie sau esenta de vanilie
  • aproximativ 10 capsuni proaspete
  • 1/2 lingura amidon de porumb
  • 1/2 lingura zahar pudra
  • 1 ou

Pasii de preparare

  • Scoatem aluatul congelat si il lasam aproximativ 30 min pentru a se decongela. Daca aveti aluat proaspat il tineti la frigider pana este timpul sa il manevrati.
  • Amestecam in bolul unui mixer crema de branza cu cele 3 linguri de zahar si extractul de vanilie. Amestecam la viteza maxima aproximativ 2 minute pana se omogenizeaza.
  • Taiem capsunile in feliute si le punem intr-un castron. Adaugam peste ele amidonul si jumatate de lingura de zahar pudra (puteti folosi si zahar normal). Amestecam bine pentru ca fiecare felie de capsuna sa fie imbracata in amestecul amidon-zahar.
  • Dupa ce am terminat pregatirile ne putem ocupa de aluat. Il intindem cu un tel si il impartim in 6 bucati. Fiecarei bucati ii pastram o margine pe care nu vom pune umplutura.
  • Incingem cuptorul la 200 grade Celsius.
  • Punem cate o lingura din crema de branza pe fiecare bucata de aluat si o intindem. Adaugam 3 feliute de capsuna pe fiecare.
  • Ungem marginile cu oul batut in prealabil.
  • Le dam la cuptor pentru aproximativ 24 minute, pana se rumenesc pe margini. Le lasam 30 minute sa se raceasca bine si servim.

Se pot servi ca si gustare sau la micul dejun. Se pot servi simple sau cu diverse topinguri. Eu am ales sa adaug pe cateva bucati ciocolata de caramel fara zahar topita cu o lingura de smanatana pentru frisca.

Imi plac retetele care ofera mai multe variante de servire, asa ca aceasta este perfecta. Va invit sa o incercati si voi si sa spuneti si altora despre ea.

Cu multa bucurie in farfurie,

A voastra Criss!

Posted in Torturi

Tort cu Cafea, Alune si Nutella

Un tort despre care nu pot spune decat ca este divin. Gustul de cafea amestecat cu alune si Nutella este senzational, mai ales daca iti plac toate aceste trei ingrediente. Impreuna sunt bucurie in farfurie si va invit sa incercati reteta cat mai curand!

Lista de ingrediente este destul de mare, dar modul de preparare este foarte usor si merita din plin! Eu am ales sa folosesc cafea instant decofeinizata, deoarece a gustat si cea mica. Voi puteti folosi si normala.

Ingrediente

Pentru blat

  • 55 g unt topit
  • 125 g faina
  • 120 g ciocolata neagra
  • 5 lingurite de ness pudra decofeinizat
  • 100 g alune de padure (sau migdale, nuci)
  • 300 g zahar brun
  • 3/4 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2 oua mari
  • 115 g smantana 30%-35%
  • o esenta de vanilie
  • 50 ml ulei

Pentru crema

  • 100 g unt 80%-82%
  • 100 g zahar pudra fin
  • 2 lingurite de ness pudra

Pentru topping

  • 75 ml smantana pentru frisca
  • 70 g Nutella
  • o lingurita de ness
  • 30 g alune de padure (sau migdale, nuci)
O parte din ingredientele folosite

Pasii de preparare

  • Pentru blat amesteca nessul cu 250 ml apa clocotita, apoi lasa-l sa se raceasca. Proceseaza alunele intr-un choper (eu am avut alune de padure deja macinate). Topeste ciocolata intr-un castron si las-o sa se raceasca putin.
  • Amesteca alunele, zaharul, faina si bicarbonatul intr-un castron mai mare.
  • Amesteca, pana la omogenizare, ouale, vanilia, untul, uleiul si cafeaua racita in alt castron (sau intr-o carafa).
  • Toarna incet ingredientele unede peste cele uscate si amesteca cu un tel.
  • Cand sunt omogenizate, adauga smantana si continua sa omogenizezi.
  • Adauga si ciocolata topita si omogenizeaza din nou. Nu amesteca multe intre acesti pasi.
  • Incinge cuptorul la 180 grade celsius. Imparte aluatul in 2 tavi de 20 cm, unse in prealabil cu unt si tapetate cu hartie de copt. Da-le la cuptor pentru 35-40 de minute.
  • Lasa blaturile sa se raceasca complete inainte de a le scoate din tavi. Daca nu ai 2 tavi si coci blaturile pe rand, asteapta 10-15 minute inainte de a scoate blatul si scoate-l cu grija din tava.
  • Cand ambele blaturi s-au racit complet poti pregati crema. Pentru crema se dizolva nessul in 2 lingurite de apa calda si dam deoparte.
  • Se pune untul rece de la frigider, taiat cubulete, in bolul unui mixer, impreuna cu zaharul pudra. Se bat untul cu zaharul la viteza mare pana obtineti o crema alba, fina. Se adauga nesul si se mai omogenizeaza cateva secunde cu mixerul la viteza mare.
  • Cand crema este gata putem monta tortul. Este extrem de simplu. Blat – crema – blat – topping.
  • Pentru topping punem intr-o craticioara smantana pentru frisca si lingurita de ness si o lasam pe foc pana incepe sa fiarba. Luam de pe foc si adaugam nutella. Amestecam bine si turnam peste tort cu grija.
  • Peste adaugam alunele de padure maruntite.

Pofta buna!

E genul de tort care nu necesita zile intregi de pregatire. Poate fi usor de pregatit in aceeasi zi si servit imediat ce este gata montat. Blaturile sunt umede si nu necesita insiropare.

Puteti face usor si inlocuiri. Puteti inlocui alunele cu nuci sau migdale, smantana cu iaurt grecesc si Nutella cu ciocolata neagra topita. Reteta este o inspiratie din revista Good Food si eu am inlocuit ingredientele la randul meu si am ales variantele bune pentru mine 🙂 .

Va invit sa incercati reteta si sa spuneti si altora despre ea!

Cu multa bucurie in farfurie,

A voastra Criss!

Posted in Prajituri diverse

Gogosi de Ciocolata cu Faina de Cocos

Continuam seria gogosilor la cuptor cu aceste minunate gogosi de ciocolata, de aceasta data cu faina de cocos. Momentul acela cand esti la dieta, dar ai manca ceva dulce, ciocolatos si foarte gustos! Si pentru ca am pomenit cuvantul “dieta”, aceste gogosi au fost facute cu Green Sugar, nu zahar, dar voi puteti pune si zahar, daca doriti.

Reteta este simpla si o voi prezenta mai jos. Am folosit aceeasi forma de silicon pentru gogosi, pe care va reamintesc ca trebuie sa o ungeti foarte bine cu ulei sau unt topit. Acestea sunt ingredientele principale folosite de mine:

Aceasta reteta este pentru 6 gogosi. Veti observa ca este nevoie de putina faina de cocos, deoarece aceasta absoarbe foarte mult lichid, de aici si numarul mare de oua.

Ingrediente

Pentru gogosi

  • 4 oua la temperatura camerei
  • 100 grame Green Sugar (sau zahar)
  • 45 grame cacao
  • 35 grame faina de cocos
  • 55 grame ulei de cocos
  • 1/2 lingurita praf de cop
  • un praf de sare
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie

Pentru glazura

  • 20 grame ciocolata alba
  • 100 grame Green Sugar pudra (sau zahar pudra)
  • 2 linguri de lapte

Pasii de preparare

  • Se preincalzeste cuptorul la 170 grade Celsius.
  • Intr-un castron mai mare se bat ouale si se amesteca cu zaharul si uleiul de cocos.
  • Intr-un castron mai mic se omogenizeaza cacaua cu faina de cocos, praful de copt si sarea. Se adauga peste compozitia din castronul mai mare.
  • Se adauga si esenta de vanilie si se amesteca doar pana este omogenizata compozitia. Nu amestecati prea mult.
  • Se unge bine forma cu ulei sau unt si se umple fiecare gogoasa. Acest aluat este mai gros.
  • Se dau la cuptor pentru aproximativ 25 de minute sau pana cand trece testul scobitorii. Aceasta trebuie sa iasa curata.
  • Se lasa sa se raceasca inainte de a fi scoase din forma, iar cand s-au racit se scot cu grija, pentru a nu se rupe.
  • Dupa ce le-ati scos din forma puteti face glazura. Se topeste ciocolata cu cele 2 linguri de lapte la microunde pentru cateva secunde, pana cand este topita bine si omogenizata cu laptele. Se adauga peste zaharul pudra si se amesteca cu un tel.
  • Se scufunda fiecare gogoasa in glazura obtinuta. Eu am scufundat fiecare gogoasa de doua ori, pentru o glazura mai groasa la final. Glazura este lichida initial, dar cand se raceste se va intari.

Eu am ales sa fac aceasta glazura de zahar de aceasta data, dar puteti face ce tip de glazura doriti sau credeti ca se potriveste. Va repet ca sunt extrem de ciocolatoase, satioase si o buna gustare low-carb.

Va invit sa incercati reteta, sa dati like si share sa afle si altii de ea!

Cu multa bucurie in farfurie,

A voastra Criss!

Posted in Prajituri diverse

Gogosi la cuptor cu glazura de ciocolata

Stiti gogosile acelea din vitrinele magazinelor alimentare, cu multa ciocolata si sprinkles? Ei bine, le-a descoperit si pitica noastra si, deoarece am evitat sa ii cumpar, i-am promis ca ii fac eu. Si m-am tinut de cuvant…a treia oara cand mi-a cerut.

Ce va trebuie in mod special pentru aceasta reteta este o forma de gogosi. Eu am una de silicon cumparata de ceva timp, pe care am folosit-o o data si a fost un esec total. Am descoperit pe propria piele ca trebuie unsa bine de tot cu ulei, mult ulei, si lasate gogosile in forma sa se raceasca complet, altfel se lipesc de forma si nu mai ies de acolo. True story! Nu faceti ca mine.

In rest, reteta este destul de simpla. Se amesteca ingredientele uscate cu cele umede, se pune aluatul in forma si se dau la cuptor. Voila! Dureaza 10 minute maxim sa faceti aluatul si 10 minute la cuptor.

Ingrediente

Pentru gogosi:

  • 150 grame faina alba
  • 50 grame zahar
  • o lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita de sare
  • 70 ml lapte
  • 1 ou mare
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie
  • 15 ml ulei vegetal

Pentru glazura:

  • 70 grame ciocolata
  • o lingura de ulei de cocos
  • sprinkles dupa preferinte

Pasii de preparare

  • Se amesteca toata ingredientele uscate intr-un castron mai mic.
  • Se bate oul si se amesteca cu laptele, vanilia si uleiul in alt castron, putin mai mare.
  • Se adauga ingredientele uscate peste cele umede si se omogenizeaza cu un tel.
  • Se pune aluatul in forma cu ajutorul a doua lingurite, sau puteti folosi un pos de cofetarie rotund. Eu am mers pe clasic. Reteta este pentru fix 6 gogosi cat are si forma, asa ca impartiti aluatul in 6.
  • Se dau la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 10-11 minute sau pana cand iese o scobitoare uscata din ele.
  • Pana s-au racit am pregatit glazura. Am topit ciocolata cu uleiul de cocos intr-un castron, la microunde pentru aproximativ 1 minut. Am amestecat bine amestecul pana s-a topit toata ciocolata. Daca mai este nevoie mai bagati la microunde jumatate de minut si amestecati din nou.
  • Cand gogosile s-au racit complet le-am scos din forma si le-am glazurat individual cu ciocolata. Peste ciocolata am adaugat diverse sprinkles.

Gogosile sunt pufoase si nu foarte dulci. Devin dulci datorita glazurii. Eu am folosit ciocolata de caramel, fara zahar, ci cu green sugar. Puteti folosi orice ciocolata doriti, aveti sau va place.

Va invit sa incercati aceste gogosi si nu veti mai cumpara niciodata de la magazin. Sunt usor de facut, stiti ce ati pus in ele, sunt gustoase si ii vor incanta pe cei mici.

Like si share sa afle si altii despre aceasta bunatate!

Cu multa bucurie in farfurie,

A voastra Criss!

Posted in Torturi

Tort Red Velvet cu Oreo

Tortul Red Velvet este unul dintre torturile mele preferate – pufos, umed si foarte aromat – iar combinat cu biscuitii Oreo nu poate fi decat extraordinar! Ceea ce si este! Desi da impresia unui desert versatil si de neatins in bucataria de acasa, Red Velvet este un desert usor de facut si care nu poate sa iasa decat perfect daca respectam reteta. Dupa cum spune si titlul, eu am adaugat Oreo peste tot – in blat, in crema, in decor. Sa fie Oreo!

Ce imi place, in special, la acest tort, ca nu este extraordinar de dulce. Este dulce atat cat trebuie. Eu am folosit zahar pudra Green Sugar, dar puteti folosi si zahar pudra normal, cu acelasi rezultat. De asemenea, veti avea nevoie de colorant rosu alimentar (de preferat gel), pentru a obtine culoarea rosie de Red Velvet.

Ingrediente

Pentru Blat

  • 390 grame faina
  • 8 grame cacao
  • 6 grame sare
  • 6 grame bicarbonat de sodiu
  • 170 grame unt cu 80%-82% grasime, la temperatura camerei
  • 400 grame zahar
  • 2 oua mari, la temperatura camerei
  • 112 ml ulei vegetal
  • 228 grame kefir sau lapte batut
  • 9 ml otet
  • o esenta de vanilie
  • 1 lingura colorant rosu gel (sau cat este nevoie pentru a obtine culoare dorita)
  • 90 grame biscuiti Oreo, dati la choper

Pentru crema

  • 200 grame unt cu 80%-82% grasime, rece
  • 600 grame crema de branza, rece
  • 100 grame zahar pudra
  • 40 grame biscuiti Oreo, dati la choper

Extra

  • 1 pachet biscutit Oreo, taiati cu cutitul, pentru montaj
  • 1 pachet biscutit Oreo, pentru decorat
Tort Red Velvet cu Oreo

Pasii de preparare

  • Preincalzim cuptorul la 170 grade Celsius si pregatim 2 tavi cu diametru de 20 cm (le ungem cu unt si le tapetam cu foaie de copt). Daca nu aveti 2 tavi puteti coace blaturile pe rand, doar bagati a doua parte de aluat la frigider pana se coace primul blat.
  • Amestecam intr-un bol faina, cacaua, sarea si bicarbonatul de sodiu.
  • Intr-un al doilea bol, mai mare, amestecam bine (cu un tel sau o spatula) untul cu zaharul, pana devine cremos si se albeste (1-2 minute).
  • Adaugam ouale peste unt, cate unul pe rand si amestecam bine dupa fiecare.
  • Adaugam uleiul si omogenizam.
  • Adaugam jumatate din compozitia uscata peste cea umeda si amestecam numai cat sa se incorporeze. Nu amestecati prea mult! Este important pentru a ramane un blat pufos. Adaugam si cealalta jumatate si amestecam cat sa se incorporeze.
  • Adaugam kefirul sau laptele batut, otetul, esenta de vanilie si colorantul alimentar.
  • Tocam cele 90 grame de biscuiti Oreo la choper si le adaugam in compozitie.
  • Impartim compozitia in doua tavi si o dam la cuptor pentru aproximativ 40 minute, la 170 grade Celsius. Pentru testul scobitorii, scobitoarea va iesi cu cateva firmituri, nu perfect curata.
  • Fiecare blat trebuie lasat sa se raceasca complet inainte de a-l taia. Cand blaturile sunt racite, taiem fiecare blat in 2 parti. Din fiecare blat eu am taiat si un mic capac, bucati folosite ulterior la decor.
  • Numai cand blaturile sunt complet racite ne putem apuca de crema.
  • Punem in bolul unui mixer 200 grame unt rece cu 100 grame zahar pudra si mixam la viteza maxima aproximtiv 2 minute pana se amesteca bine zaharul cu untul.
  • Adaugam cele 600 grame de crema de branza si mai mixam 2 minute la viteza maxim pana se omogenizeaza compozitia. La nevoie oprim pentru a strange compozitia de pe peretii bolului si reluam mixatul.
  • Adaugam si cele 40 grame de biscuiti Oreo dati la choper si omogenizam.
  • Daca doriti puteti insiropa blatul, dar acesta este un blat umed, care nu necesita insiropare obligatorie.
  • Pentru montaj am pus o bucata de blat, o parte din crema, o mana de biscuiti tocati, alt blat si am repetat. Crema trebuie sa va ajunga pentru 3 straturi si pentru imbracat tortul.
  • Pentru decorat am imbracat tortul cu crema ramasa si am presarat blat maruntit la choper (capacele pastrate anterior) deasupra si la baza tortului. Am decorat extra cu biscuiti Oreo.

Tortul arata senzational fara prea mare bataie de cap, deoarece blatul Red Velvet face toata treaba.

Sper sa incercati reteta si sa va placa si voua la fel de mult cum ne-a placut noua. A fost deliciul tuturor si sotul meu a spus ca, desi e satul de torturi, acesta a fost foarte bun! I will take this as a win!

Like si share sa afle si altii despre aceasta bunatate!

Cu multa bucurie in farfurie,

A voastra Criss!

Posted in Prajituri diverse

Cake Pops din Cozonac

Sa aveti un an 2022 asa cum va doriti, plin de iubire, sanatate, impliniri si intelepciune!

Prima reteta a acestui an este o “reciclare”. Am reciclat cateva colturi de cozonac, care merita sa fie mancat. Cum? In minunate cake pops. Ce sunt acestea? Acele acadele din diverse blaturi, amestecate cu crema, formate in bile si invelite in ciocolata. Rezultatul este frumos, gustos si foarte atragator, in special pentru copii. Nu sunt nici greu de facut si va puteti impresiona familia, pentru ca arata ca la cofetarie.

Pentru aceasta reteta eu am folosit cozonac, pe care l-am folosit cu tot cu umplutura ramasa pe colturi, branza de vaci proaspata si ciocolata alba pentru invelit. Le-am si decorat cu sprinkles colorate. Pentru bete eu am avut paie de hartie mai groasa, pe care le-am taiat in doua. De obicei fac cake pops-urile din ochi, dar de aceasta data am catarit cantitatile special pentru a va oferi reteta. Va las mai jos cantitatile pe care le-am folosit de aceasta data.

Ingrediente

  • 400 grame cozonac cu rahat si nuca
  • 310 grame branza de vaci
  • 200 grame ciocolata alba
  • 50 grame sprinkles colorate

Pasii de preparare

  • In primul rand am dat cozonacul prin choper. Daca nu aveti un choper il faceti bucatele cat puteti de mici cu mainile.
  • Am adaugat branza peste cozonac si am amestecat cu mainile pana cand a fost omogenizat bine. In functie de branza sau crema pe care o folositi (crema de branza, nutella) e posibil sa fie necesara o cantitate mai mica sau mai mare. Aluatul este gata cand nu se mai desprinde cozonacul (este omogenizat bine cu branza) si se pot forma bile din el.
  • Cand aluatul este gata formam bile cu mainile, bile de 30-35 grame bucata, daca aveti cantar. Mie mi-au iesit 17 bucati din cantitatile folosite.
  • Se baga bilele la frigider, minim 30 minute inainte de a trece la pasul urmator.
  • Cand cele 30 de minute au trecut, se topeste ciocolata, intr-un castron sau recipient putin mai ingust si mai adanc. Ciocolata poate fi topita la bain marie sau la microunde. Eu o topesc de regula la microunde in felul urmator: 1 minut la putere maxima, scot castronul si amestec bine, apoi mai bag in reprize de cate 10-15 minute pana cand se topeste toata ciocolata. Dupa fiecare repriza scurta se scoate si se amesteca si se reintroduce in microunde la nevoie (daca nu s-a topit toata ciocolata).
  • Cand ciocolata este gata putem scoate bilele din frigider si ne apucam sa formam cake pops-urile.
  • Fiecare bat trebuie introdus initial in ciocolata foarte putin, inainte de a-l baga in bila de cozonac, pentru a fi stabil.
  • Se scufunda bilele pe rand in ciocolata, se rotesc din bete pana cand toata suprafata este acoperita si tot excesul de ciolata a cazut in castron. Fiind reci, veti vedea ca ciocolata se raceste aproape imediat si doar surplusul cade. Va puteti ajuta si de o lingurita pentru a imbraca cake pops-urile in ciocolata.
  • Daca ciocolata se raceste pe parcurs, o mai puteti introduce cateva secunde la microunde.
  • Cake pops-urile se pun cu batul in sus pe o foaie de copt.
  • Cand ati terminat de invelit, se dau la frigider si sunt gata cand se pot desprinde usor de pe foaia de copt. Aproximativ 30 minute.

Asa cum v-am spus sunt foarte dragute si fiecare ingredient poate fi inlocuit cu usurinta cu ce aveti in casa: cozonac, chec, o bucata de blat de tort, crema de branza, orice crema mai moale de tort ramasa, orice tip de ciocolata preferati.

Sper sa va incante papilele gustative, sa ii incante pe copii si sa aveti, de acum, o varianta noua si gustoasa de a refolosi cozonacul. Si bineinteles, nu uitati sa dati like si share pentru a afla si altii despre aceasta reteta!

Cu multa bucurie in farfurie,

A voastra Criss!

Posted in Briose

Briose Cozonac – cele mai pufoase briose cu gust de sarbatoare

Asa cum v-am promis, continuam seria dulciurilor de Craciun, numai bune de pus pe masa de Craciun, cu aceste minunate briose. Briose speciale, as putea spune, ce ies din categoria brioselor clasice, dar extrem de pufoase si gustoase. Noua ne-au placut extrem de mult si cu siguranta voi reface reteta, cat de curand. Desi nu au mult zahar in compozitie (eu am scazut cantitatea fata de gramajul initial) ele sunt foarte dulci datorita umpluturii (curmale si rahat turcesc in cazul meu).

Se topesc in gura si au gustul umpluturii de cozonac. Este la alegerea vostra ce combinatie doriti sa puneti in ele (curmale, stafide, rahat, nuci, fructe confiate, migdale etc) cu conditia sa respectati gramajul de umplutura. Eu am ales curmale, rahat turces si nuci. Sunt singura din familie care adora stafidele, asa ca majoritatea castiga si am ales rahatul turcesc, in loc de mai sus mentionatele. Din reteta prezentata ies aproximativ 12 briose, in functie de formele pe care le aveti. Mie mi-au iesit 11, deoarece am avut forme cu decor de Craciun, putin mai mari.

Ingrediente

  • 250 g unt moale
  • un praf de sare
  • 100 g zahar brun
  • 2 pachetele zahar vanilat
  • 3 oua
  • 250 g faina
  • 10 g praf de copt
  • 1 lingurita scortisoara
  • o esenta de rom
  • o lingurita extract de vanilie (sau o esenta de vanilie)
  • o lingurita coaja de lamaie
  • o lingurita coaja de portocale
  • 150 g rahat turcesc taiat bucatele mici
  • 100 g curmale uscate
  • 70 g nuci maruntite
  • 20-30 grame zahar pudra pentru decorat

Pasii de preparare

  • Se bat cu telul unui mixer 200 g din untul moale, sarea, zaharul brun si cel vanilat, astfel incat sa rezulte o masa cremoasa.
  • Se inglobeaza treptat ouale, unul cate unul, apoi se incorporeaza un mix de faina, praf de copt si condimentele (scortisoara, esenta de rom, extractul de vanilie, coajile de lamaie si portocala), alternativ cu laptele.
  • Opriti mixerul daca este necesar si strangeti de pe marginile bolului aluatul, pentru o mai buna incorporare.
  • Dupa ce s-au incorporat ingredientele mai amestecati o data bine, cu o spatula. Aluatul rezultat va fi lipicios si moale.
  • Se taie smochinele in bucatele mici, rahatul turcesc de asemenea si nucile se maruntesc. Se adauga toate peste aluat si se amesteca bine.
  • Se preincalzeste cuptorul la 175 grade.
  • Se imparte alatul egal in cele 12 forme de briose tapetate cu foi de hartie (daca forma este din silicon, tapetarea este optionala), de preferat cu o cupa de inghetata, sau cu 2 lingurite mici.
  • Se dau in cuptorul preincalzit pentru 25-30 minute, pana trec testul scobitorii.
  • Cand sunt gata si le scoatem din cuptor, le ungem repede cu cele 50 g unt ramas. Acesta trebuie topit in prealabil. Se pudreaza apoi cu zaharul pudra.

Aceste briose sunt foarte pufoase, gustoase si se mentim foarte bine pana la 5 zile in caserola inchisa ermetic. Pot fi tinute si in frigider, daca preferati asa.

Tips: Daca doriti sa scadeti cantiatatea de zahar consumat, puteti folosi orice alt indulcitor care inlocuieste zaharul in proportie de 1:1. Eu folosesc, de regula, Green Sugar. De asemenea, puteti elimina de tot pudrarea cu zahar pudra sau il puteti inlocui si pe acesta cu o varianta mai sanatoasa. Eu am folosit de aceasta data zahar pudra de la Green Sugar.

Reteta este o adaptare a unei retete dintr-o carte de la Lidl, cu dulciuri de Craciun. Este varianta imbunatatita, va sigur!

Va invit sa incercati reteta, sa imi spuneti daca v-a placut si sa dati like si share pentru a afla si altii despre ea!

Cu multa bucurie in farfurie,

A voastra Criss!

Posted in Prajituri diverse

Biscuiti turta dulce cu migdale

Am inceput seria dulciurilor de Craciun cu acesti biscuiti turta dulce cu migdale. Eu i-am pregatit de Mos Nicolae, deoarece, pe langa clasica turta dulce, am mai vrut si altceva. Acesti biscuiti au fost acel altceva si ne-au placut foarte mult. Va recomad sa ii incercati, mai ales daca sunteti iubitori de clasica turta dulce.

Aceasta nu este o reteta pe care sa o faci amestecand repede ingredientele, necesita sa aprindeti aragazul pentru aluat, dar merita. Cu toate acestea pregatirea nu dureaza mai mult de 20 de minute. Aluatul trebuie, de asemenea, pregatit cu cateva ore inainte, deoarece trebuie sa stea la frigider minim 2 ore, maxim peste noapte. Dupa puteti sa pregatiti biscuitii de copt impreuna cu copiii, noi asa am facut.

Ingrediente

  • 125 g miere
  • 125 g zahar brun
  • 350 g faina
  • 75 g unt
  • 50 g nuci/migdale maruntite
  • 1 lingurita condimente pentru turta dulce
  • 1 lingura de cacao
  • 1 ou
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingura esenta de rom
  • 50 g migdale tocate

Pasii de preparare

  • Zaharul si mierea se pun intr-o craticioara si se topesc pe foc, amestecand continuu, apoi se lasa sa se raceasca. Aveti grija sa nu se caramelizeze sau sa ardeti siropul. Nu lasati foarte multe pe foc, ci doar pana se topeste zaharul.
  • Cand s-a racit siropul se adauga intr-un castron incapator alaturi de restul ingredientelor (cu exceptia esentei de rom si a migdalelor tocate): faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, nucile sau migdalele macinate (ce aveti), condimentele pentru turta dulce, cacaua, untul si oul. Se amesteca bine ingredientele.
  • Cand a inceput sa se omogenizeze compozitia se adauga esenta de rom si migdalele tocate si se amesteca bine toate ingredientele. Va fi un aluat mai tare din care se va forma o bila ce se baga la frigider, minim 2 ore, maxim peste noapte. Puteti baga in frigider direct castronul, sau doar aluatul intr-o folie alimentara.
  • Dupa ce s-a odihnit aluatul la frigider, scoateti-l si lasati-l 5-10 min inainte de a incepe sa il modelati.
  • Cuptorul se incalzeste la 180 grade. Aluatul se taie in jumatate, iar fiecare jumatate in 10 bucati. Din aproape fiecare bucata eu am scos cam 2 biscuiti, in total vreo 40. Puteti face si biscuiti mai mari, in functie de preferinte.
  • Fiecare bucata din care am format un biscuite, am modelat-o in mana, pentru a inmuia putin aluatul, si apoi am aplatizat-o direct pe blat. Exista si varianta de a nu imparti aluatul, il intindeti si faceti forme.
  • Biscuitii se coc in tava tapetata cu hartie de copt pentru aproximativ 14 minute. Biscuitii vor fi moi la inceput, dar se mai intaresc la temperatura camerei.

Daca nu aveti mix de condimente de turta dulce, puteti adauga separat scortisoara, nucsoara, anason, cuisoare, coaja de portocala. De asemenea, puteti ignora anumite condimente daca nu va plac.

Aceasta reteta este inspirata dintr-o carte de dulciuri de Craciun, luata de la Lidl acum cativa ani. Anul acesta mi-am spus ca trebuie sa o deschid si sper sa va mai incant cu cateva retete pana la Craciun.

Sper sa o incercati, sa va placa si sa imi spuneti cum a fost. Like si share ca sa afle si altii despre aceste retete minunate!

Cu multa bucurie in farfurie,

A voastra Criss!